Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл коментира по-рано, че «надявам се нашите международни партньори да се присъединят към нас в налагането на последствия за Иран за тази безразсъдна дестабилизираща атака.»

Последователните американски администрации използват коалиции, за да засилят легитимността на военни действия и да облекчат част от натиска върху силно използваните военни сили на САЩ — от войната в Персийския залив през 1991 г. и действията на администрацията на Клинтън на Балканите до силно злоумишлената коалиция, която администрацията на Джордж Буш набира за инвазията през 2003 г. в Ирак.

И откакто встъпи в длъжност, Тръмп често изразява неудовлетвореност от съюзниците относно поделянето на тежестта, принуждавайки европейските, азиатските и близкоизточните партньори да понесат по-големи финансови и практически разходи в области, в които САЩ осигуряват сигурност.

Това е и обосновката на Пентагона, когато през юли обяви така наречената Международна конструкция за морска сигурност след иранското задържане на британски танкер и свалянето през юни на американски дрон.

Чрез набиране на международни партньори за флотилия от военноморски кораби и самолети за наблюдение, Пентагонът се надяваше да ограничи количеството на американските военни, които ще трябва да се ангажират за сигурност във водните пътища.

Това се разглежда като ключов проблем в момент, когато военните се опитват да преместят войски, самолети, военни кораби и друга техника далеч от Близкия изток, за да се подготвят по-добре за потенциални конфликти с Русия или Китай. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;