Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, позовавайки се  на някои „независими разузнавателни данни“, заяви, че Русия продължава да „разработва“ нови оръжия, които нарушават прекратилия действието си Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Според него «преди няколко години Русия е пристъпила към разработването и разполагането на ракети със среден обсег с ядрен потенциал в Европа».

Столтенберг заяви, че всички съюзници в НАТО са подкрепили Вашингтон, когато американската страна е обявила, че ще се оттегли от договора, „ако Русия не се върне към спазването“.

„Но Русия не се върна към спазването, тя продължава да разработва и разполага тези нови оръжия, нарушавайки договора“, каза генералният секретар на НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че САЩ са започнали пропагандна кампания, обвиняваща Русия в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, за да прикрие плановете си да напусне споразумението. Той отбеляза, че преди това Москва е имала информация, че американската страна отдавна се занимава със създаването на оръжия, забранени от договора.

В началото на 2019 г. Вашингтон обяви едностранно оттегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, обвинявайки Москва в нарушение на споразумението.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;