САЩ изпраща разрушители и «събиране на разузнавателни активи», според изявление на Централното командване на САЩ. Казвайки пред репортери миналия месец, че мисията е «действаща», Еспер определя мисията като «първо, да осигури свобода на навигацията за търговското корабоплаване, което е толкова жизненоважно за глобалната икономическа търговия, и второ, да възпира провокациите и да избегне конфликтите в региона

Морските сили са твърде малко, за да бъдат използвани при всякакъв вид военна реакция на атаките на «Арамко» — мисия, която би надхвърлила предназначението си.

«Идеята, че тази коалиция би могла да се използва, за да отговори значително или сериозно на Иран, е нереална», обяснява Голдбърг, който сега е в Центъра за нова американска сигурност.

За бързи въздушни или морски изстрелвания срещу ирански ракетни и безпилотни съоръжения коалицията може да бъде повече пречка, отколкото актив, според Ерик Еделман, бивш служител на Пентагона при Джордж Буш.

«Ако президентът вземе решение за военна реакция, мисля, че искате да бъде доста бърз и не искате да прекарва много време, координирайки се с други отвъд Саудитска Арабия», коментира Еделман.

Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;