В зората на появата на ядреното оръжие много хора считаха, че съществуването на толкова мощна разрушителна сила ще остави в миналото всички войни като такива. Но това не се случи. Нещо повече, на фона на геополитическата нестабилност расте рискът от началото на истинска ядрена война.

Само един път за цялата си история човечеството използва ядреното оръжие по време на бойни действия — преди завършването на Втората световна война САЩ унищожиха Хирошима и Нагасаки в Япония заедно с голяма част от населението. Подобни разрушителни последствия само от две бомби ясно показаха — ядрената война ще означава края на света.

Независимо от това, човечеството не се отказа от идеята за подобна битка. Нещо повече, светът постепенно се приближава към това, което се случи някога.

«Има риск от възникването на ядрена война. Особено забележимо негативна динамика се проявява през последната година», заяви заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Заплахата, според него, се таи в действията на западните колеги на Русия. Полиците от Запада избягват прякото обсъждана не чувствителните въпроси, откровено саботират конструктивния диалог, занимават се с демонтажа с системите за сдържане. Техните действия стават все по-емоционални и агресивни.

«Това е крайно опасно и безотговорно поведение. То е препълнето с твърде негативни последствия за стратегическата стабилност», добави Сергей Рябков.

Замминистърът на външните работи на Русия отбеляза, че отговорността за недопускането на ядрена война е на страните, притежаващи съответния арсенал. А действията на САЩ, които излизат от международните договори, занимават се с провокации и надпревара във въоръжаването и водят заплашителна политика, съдействат за разпалването на нова ядрена война.

Ядрената война се считаше за напълно реална опасност в разгара на студената война, когато на геополитическата арена се сблъскаха непримиримите съперници — СССР и САЩ. След изчезването на Съветския съюз американските власти се опитаха да натрапят волята си по целия останал свят и отново започнаха да заплашват бъдещето на цялото човечество.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;