САЩ и Саудитска Арабия практически нямат никакви съюзници, докато обмислят как да реагират на атаките от този уикенд срещу саудитските рафинерии, което поражда съмнения дали администрацията на Тръмп може да изгради някаква коалиция за военни действия в региона, пише «Политико».

Докато министърът на отбраната Марк Еспер обяснява, че САЩ работят с «нашите партньори за справяне с тази безпрецедентна атака», президентът Доналд Тръмп отчуждава ключови съюзници, като едностранно се изтегли от ядрената сделка с Иран през 2015 г., отново наложи санкции и не успява да събере съюзници за защита на корабоплаването в региона от ирански атаки.

«При нормална администрация би трябвало да можем да качим 40 или 50 държави на борда за нещо подобно, но не можем, защото никой не се доверява на администрацията на Тръмп и всички мислят, че ще ги въвлечем във война», коментира Илан Голдбърг , бивш служител по национална сигурност в администрацията на Обама, който работи по политиката на Иран в Пентагона, като се позова на инициативата за морска сигурност — която той нарича «жалка».

«Няма офанзивна коалиция срещу Иран, нито там, нито където и да е другаде по света в момента», допълва Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за политика в Близкия Изток, който изучава иранската военна дейност в региона.

Дори водещите републиканци в Конгреса призовават Тръмп да предприеме действия само с помощта на съюзници. «Най-добрият начин да се противопоставим на Иран е като работим с и чрез регионални партньори — включително да се уверим, че те имат това, което им е необходимо, за да защитят себе си и нашите общи интереси«, обяснява сенатор Джим Инхоф от Оклахома. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;