Много съюзни на САЩ държави — включително основни военни партньори като Франция и Германия — изразяват безпокойство, че администрацията на Тръмп може да използва мисията, за да ги въвлече в конфронтация с Иран.

Франция и Германия осъдиха атаките през уикенда срещу саудитската петролна индустрия. Но Франция изглежда ангажирана в дипломацията с Иран. Френският президент Еманюел Макрон миналия месец призова Тръмп и президента на Иран Хасан Рохани да се срещнат.

Германски правителствен служител миналия месец предупреди, че е «вкаран» в по-голяма военна мисия, ако се присъедини към мисията за морска сигурност.

Досега само Великобритания, Австралия и Бахрейн се присъединиха към САЩ в морската коалиция.

Морските сили за сигурност са базирани в Бахрейн, където е 5-ти флот на ВМС на САЩ. Той се опира на неопределени сили от военните в Бахрейн — чийто флот се състои предимно от малък патрулен кораб — както и британски контингент от две фрегати, разрушител и пет кораба за почистване на мини, според британски служител, който коментира при условие за анонимност.

Междувременно Австралия обеща да разгърне самолет за наблюдение по-късно тази година и военен кораб догодина, а министърът на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс подчертава, че «основният интерес на Австралия в тази мисия е деескалация«. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;