Неотдавна съобщихме, че русофобското ръководство на Полша остана практически в горда самота на мероприятията във Варшава, посветени на 80-та годишнина от началото на Втората световна война. Председателят на Руската военно-историческа общност Сергей Иванов по време на заседанието на международната научна конференция «Стратегията на СССР по предотвратяване на Втората световна война в Европа и Азия», припомни, че бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил е сравнил Полша са хиена.

Иванов отбеляза, че Русия на Запад, особено в Полша, постоянно бива обвинявана в «пропаганда». Иванов предложи да си спомним, че в резулт на Мюнхенския сговор от 1938 година Полша е завзела Тешинската област на Чехословакия.

Но нека чуем Чърчил. Той казва, че Полша за всичките предвоенни години е действала като хиена, каза Иванов.

Сравненито е правилно, добави руският държавен деец.

Според Иванов, причините и резултатите от Втората световна война трябва да станат предмет на внимателно изучаване от историците, а политизацията на този процес е недопустима. След което той призова по този въпрос да стоим настрани от идеологията, политиката и прочие «революционна целесъобразност».

«Призовавам такива неща, като 1939 година (Договорът за ненападение между СССР и Германия, а също началото на Втората световна война, бел.ред.) да се обсъждат от историците, а не от политиците, тук не бива да има нито политиканстване, нито идеология, подчерта Иванов.

Нужно е всячески да се пресича фалшификацията на историята, в които публикации вината за избухването на Втората световна война се стараят да приписват на СССР, оправдавайки Запада и Германия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;