Народният артист на Русия и България певецът Бедрос Киркоров коментира изявлението на българското МВнР, призоваващо да не се подкрепя «съмнетилната историческа теза» за това, че борбата на СССР с нацизма в годините на Втората световна война е довела до освобождаването на Европа.
Според него, с подобни действия София се опитва да разпали «огъня срещу Русия.
«Българските власти искат да превърнат освободителната война в окупация», заяви певецът.
Киркоров подчерта, че България е била социалистическа страна, която е била освободена от войската на Червената армия. Независимо от това, сега в МВнР заявяват, че страната «уж е била окупирана, настъпили са репресии», добави той.
Освобожденные жители Болгарии приветствуют бойцов Красной армии. Великая Отечественная война (1941-1945)
«Да, ние донесохме репресиите, но ние осъдихме тези български фашисти, които унищожаваха партизанското движение в България. Ние ги осъдихме чрез Народния съд и ги разстреляхме. Аз се борих срещу фашизма и ще се боря до края», отбеляза артистът.
По-рано българското външнополитическо ведомство, коментирайки организирането на изложбата «75 години освобождение на Източна Европа от нацизма» в Руския културен център, призова да не се забравят «полувековните репресии, деформираното икономическо развитие и откъсването от процесите» в развитите страни, които СССР уж бил донесъл на европейските държави.
Дипломатите също заявиха, че не бива да се използва «съмнетелната теза» за това, че борбата на СССР с нацистка Германия е била освобождение за Европа.
Държавната дума на Русия осъди изявлението на МВнр на България. Председателят на комитета по международните въпроси Леонид Слуцкий нарече отричането на ролята на СССР в освобождението на Европа от нациза историческа лъжа, слепота и неблагодарност, които граничат с кощунство.
Според него, подобни изказвания са част от антируската политика, натрапена на европейските страни от САЩ.
Наталия Поклонская отбеляза провокативността на изявлението на МВнР на България.
Както счита парламентаристът, българският народ НЕ споделя мнението на дипломатите.
Поклонская добави, че подобна гледна точка могат да поддържат само невежи.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;