17 септември 2019-Нюз Фронт.

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу бившия американски разузнавач Едуард Сноудън, след като последният публикува книгата си. От ведомството смятат, че е нарушил обезателствата си за „неразгласяване“.
Днес Едуард Сноудън представи мемоарите си „Лично досие“.

 

 

Очаква се книгата да бъде достъпна в повече от 20 страни.
Американското министерство заяви, че Сноудън публикува книга «без предварителен анализ на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност».

Авторите на исковото заявление, заведено във Вирджиния, също обвиняват бившия разузнавач в „публични изяви по теми, свързани с разузнаването“, които също прави в нарушение на задълженията за неразгласяване, които е подписал при наемането му.
Отделът отбеляза, че гражданският процес не е опит да се предотврати издаването и разпространението на книгата, но правителството на САЩ възнамерява да изиска всички приходи от продажбата на книгата на Сноудън. Защото знаят, че ще се чете. Освен бившия служител на специалните служби, в делото се споменава и издателство, участващо в издаването на мемоари.

«САЩ съдят издателя само, за да гарантират, че няма да бъдат прехвърлени постъпления в или в полза на Сноудън, докато случаят не бъде решен», заявиха от ведомството.

Заведено е ново гражданско дело отделно от наказателното дело на Сноудън за разкриване на класифицирана информация.
Няма да му попречат обаче. Истината е по-силна от всичко.

Адвокатът Анатолий Кучерена, представляваща интересите на Едуард Сноудън в Русия, изрази мнение, че съдебният процес няма да пречи на бившия разузнавач.

Той отбеляза, че очаква подобна реакция от страна на американските власти на публикуването на мемоари.

В същото време Кучерена все още не е запозната със самото изявление, следователно не е готова да отговори как съдебният процес отговаря на нормите на американското и международното право.Адвокатът отбеляза също, че ще защитава интересите на бившия разузнавач , ако Сноудън сметне, че това е необходимо.

 

Историята на Сноудън


През 2013 година Едуард Сноудън предаде на вестниците Washington Post и Guardian класифицирани документи за програми за проследяване на американските и британските разузнавателни служби в Интернет.
След това излетя за Хонконг, а оттам за Москва, където прекарва известно време в транзитната зона на летище Шереметьево.

Русия предостави временно убежище на Сноудън за една година, при условие че той прекрати дейността си срещу САЩ.
Година по-късно Сноудън получи тригодишно разрешение за пребиваване, което му позволи да пътува не само в Русия, но и извън страната.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;