Екс-шеф на ДАНС: Ако русофилите са престъпници, тогава да проверим всички работещи в чужди фирми

Бившият вътрешен министър и бивш ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев коментира ситуацията с постора в Сливен, обвинен в педофилия и шпионския скандал с Николай Малинов пред бТВ.

За обвинения в педофилия пастор, Йовчев каза, че в тази ситуация се е изразил най — ясно проблема с липсата на интеграция между службите за сигурност в Европейския съюз.

«Този човек може би е бил следен в други държави, но нашите служби не са имали достъп до тази информация.», каза бившият ръководител на МВР.

Попитан за шпионския скандал с председателя на Национално движение «Русофили» Николай Малинов за политическия и обществен отзвук, който създава, Йовчев каза, че моментът има няколко аспекта.

«Информацията по скандала с шпионаж в България не е достатъчна. Трябва да се знае, че обвинението «служи на чужда държава» означава, че обвиняемият е осъществявал разузнавателна дейност на наша територия. Обществото е силно разединено по този скандал и службите трябва да имат сериозни доказателства за шпионска дейност на Николай Малинов.», допълни Йовчев.

Той подчерта, че натрупаното напрежение се прояви в посока, че противниците на действията на прокуратурата и правителството показаха негативно отношение веднага. Другата линия, която подкрепя, също е разделена в отношението към ситуацията.

«Русия като защитник на православните ценности реализира своята геополитика и на тази основа».

«Не бива да се подценява и «меката сила». Това е, когато въз основата на симпатия към дадена държава, се работи и формира и привърженичество към нейната политика.», допълни Йовчев.

Бившият първи в ДАНС каза още, че русофилите не са престъпници априори, нито пък споделянето на идеи.

«Защото последното би означавало да проверим всички работещи в чужди фирми, например».

«Аз не разбирам нито русофилството, нито русофобството. Както не разбирам американофилството или пък американофобството. Трябва да мислим и работим за България.», завърши Йовчев.

Припомняме, че навръх 9 септември електронното издание на в. «Дума» съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение в шпионаш.

Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение «Русофили» Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...