Аятолах Али Хаменеи: «Няма да има преговори със САЩ на каквото и да е равнище»

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че «няма да има преговори със САЩ на каквото и да е равнище«, коментар, очевидно предназначен да прекрати всички спекулации за евентуална среща между президентите на САЩ и Иран на Общото събрание на ООН по-късно този месец, съобщава «Асошиейтед прес».

Иранската държавна телевизия цитира Хаменеи, който подчертал, че това е позицията на цялото държавно ръководство на страната и че «всички официални лица в Ислямската република единодушно вярват» в това.

«Няма да има преговори със САЩ на никакво равнище», отсече той.

Имаше съобщения за евентуална среща между американския президент Доналд Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани по време на предстоящото Общо събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец.

Но напрежението в Персийския залив ескалира след нападението през уикенда срещу големи петролни обекти в Саудитска Арабия, за което САЩ хвърлиха вината върху Иран, обвинение, което Техеран отрича.

За атаката, при която беше опожарена много важна рафинерия и ключово петролно находище, отговорност поеха бунтовниците хуси, които са подкрепяни от Иран, и които са във война с оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която се опитва да възстанови на власт международно признатото правителство на Йемен.

Тръмп обяви вчера, че «изглежда», че Иран стои зад атаката срещу саудитските петролни съоръжения. Но той подчерта, че военен ответен удар все още не е на масата в отговор на удара срещу ключов съюзник на САЩ в Близкия изток. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...