16 септември 2019-Нюз Фронт.

За разлика от своя предшественик, президентът на Украйна Владимир Зеленски се опитва да демонстрира своя ангажимент към Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас.

 

Това коментира американският бизнес експерт Кенет Рапоса в публикация за изданието „Forbes“.
Според него Петро Порошенко саботира прилагането на споразуменията, тъй като «се страхува, че републиките ще получат пълна автономия», но не може да намери друг начин да «спре борбата между правителството си и непокорния Донбас». Наследникът му Владимир Зеленски от своя страна вижда възможности в нормализирането на отношенията с руския си колега Владимир Путин. Както отбелязва авторът, украинският гарант е дал това ясно да се разбере по време на «ялтенския» форум който наскоро се проведе в Киев.

 

«Зеленски каза, че ще направи изтеглянето на войските» приоритет «- предимно в близост до селищата Золотое и Петровско», отбеляза експертът.

В същото време той обърна внимание на факта, че Киев все още не се стреми да направи отстъпки по Донбас.

Той не изключва, че Зеленски ще доведе ситуацията в задънена улица с такава политика.

Рапоса също така похвали перспективите на Украйна да стане член на НАТО, предвид обещанието на Зеленски да подаде заявление за присъединяване към алианса през следващите пет години.

В този случай експертът обръща внимание на ситуацията с Крим, за който Украйна ще трябва да забрави, за да може да се присъедини към западния военен блок.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;