Ръководителят на руския държавен конгломерат «Ростех» Сергей Чемезов съобщи кога ще започне серийното производство на новия руски зенитно-ракетен комплекс С-500, информира ТАСС.

По думите му серийното производство ще започне до една година. Той също така отбеляза, че в близките пет години Русия няма да изнася тази система.

Първо ще осигурим армията си и после ще започнем да произвеждаме за износ, каза Чемезов в интервю за РБК.

Той изтъкна още, че сега има голямо търсене на С-400.

В края на април стана известно, че комплекс С-500 е преминал финални изпитания.

Радиусът на поражение на С-500 е 600 км. «Прометей» може едновременно да удари до 10 балистични свръхзвукови и хиперзвукови цели. От руското военно министерство отбелязват, че системата С-500 е в състояние да се противопостави на безпилотни самолети и дори на вражески сателити. Това съобщи News.bg.

По-рано съобщихме: Мирното съществуване между великите държави по малко неща се различава от конфликта. Дори във времената, в които в небето не летят снаряди, борбата за «щита и меча» не спира нито за минута.

С-500 не само се различава от предшественика си по наличието на допълнителни «органи на чувства», но и притежава независима система на изкуствен интелект, позволяваща на ракетата на анализира данните от «бордовата» РЛС, външните източници, въздушната обстановка и прочие аспекти от околната среда, вземайки в резултат самостоятелни решения.

Ракетата ЗРК от пето поколение е робот.

Тагове: ;