Кой взриви най-голямата рафинерия в Саудитска Арабия?

Неотдавнашната среща между командващия силите «Кудс» от Корпуса на ислямската революция генерал Касем Сюлеймани (вдясно) с командването на иракското опълчение «Хашд аш-Шааби» бе свързано с нощните атаки в Саудитска Арабия в контекста на възможния пунск на дроновете от Ирак.

Кой взриви най-голямата рафинерия в Саудитска Арабия?

По-рано съобщихме, че мащабен пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия, съобщава «Ройтерс».

Кой взриви най-голямата рафинерия в Саудитска Арабия?

Нефтопреработвателният комплекс е собственост на саудитската петролна компания «Арамко» и се намира край източния град Абкаик. Тя преработва значителна част от петролния износ на страната, който преминава през Персийския залив.

Пламъците са лумнали рано тази сутрин. По информация на говорител на вътрешното министерство в Рияд пожарът е бил предизвикан от нападение с дронове. Местните власти съобщават, че огънят, който е засегнал две от съоръженията, вече е овладян.

Според арабски медии, цитирани от «Асошиейтед прес», пожарът е бил предшестван от експлозия, а на телевизионни кадри оттам се чувала стрелба.

Напрежението в района ескалира след нападенията през юни и юли срещу петролни танкери във водите на Персийския залив, за които Рияд и Вашингтон обвиняват Иран. Техеран отрича обвиненията. Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, също извършиха няколко нападения с дронове през границата по петролното находище Шайбах. При част от тях отново се стигна до пожари, но производството не беше прекъснато.

Коментари:

Зареждане ...