Министърът на вътрешните работи на Молдова и един от лидерите на проевропейския блок «ACUM» започнаха да назначават в правоохранителните органи съратници на по-рано избягалия олигарх Владимир Плахотнюк, с когото уж ACUM трябваше да се бори.

Настасе се намирал в град Кагул в южната част на страната, където показно стиснал ръката на комисаря Серджиу Костандаки, игнорирайки факта, че именно той по-рано активно участвал в политическите мероприя на Демократическата партия на Палхотнюк. Нещо повече,

Настасе назначил на негово място Андрея Сирбу, бивш комисар на Лвовския и Кантемирския инспекторати, който незаконно агитирал за кандидата за депутат от ДПМ Елена Бакалу. Костандаки веднага е бил преустроен като заместник на новия комисар.

Неучастието в политическа дейност на сътрудниците на правоохранителните органи в Молдова се регламентира с редица нормативни актове, в частност с Дисциплинарния полицейски устав, а също със Стратегията за развитие на полицията за 2016-2020 години.

Както по-рано съобщи News Front, Владимир Плахотнюк избяга от страната след неуспешния опит за държавен преврат. Годините на неговото управление в Молдова се запомниха със сериозен упадък и невероятна корупция в държавните органи, в това число в силовите структури.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;