Бившият служител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън заяви, че може да се върне в САЩ само при гаранции за обективно преразглеждане на неговия случай в съда.

Според него съдебните заседатели, които ще разгледат неговия случай, трябва да се запознаят с тайната информация, която е дал на журналистите, за да вземат справедливо решение.

„Не може да има справедлив процес по отношение на разкриването на информация, ако журито не може да прецени дали това е правилната стъпка за оповестяване на тази информация“, подчерта той в интервю за Националното обществено радио на САЩ.

В същото време той изключи връщането в Съединените щати само с цел да бъде осъден, тъй като това би послужило като лош пример за други в подобна ситуация.

„Никой не става разобличител, защото го иска. Никой не се превръща в разобличаващ, защото очаква щастлива развръзка”, каза Сноудън.

През април Сноудън описа задържането в Лондон на основателя и бивш главен редактор на WikiLeaks Джулиан Асанж като черен момент за свободата на печата.

Тагове: ; ; ;