Руският посланик в Сърбия постави на място самонадеяния US представител

Както съобщава МВнР на Русия, това е направил посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченско, давайки оценка на изявлението на спецпредставителя на държавния секретар на САЩ по Западните Балкани Матю Палмър.

Руският посланик в Сърбия постави на място самонадеяния US представител

«Изявлението на спецпредставителя на държавния секретар на САЩ по Западните Балкани М. Палмър за това, че Русия искала да види Балканите нестабилен регион, са доста смущаващи. Видимо е, че признаците уж за подкрепата на стабилността са военната агресия срещу суверенна държава, убийствата на хора, разрушаването на инфраструктурата, вредоносният уран, с който е натъпкана земята тук. Или разчленяването на страната, разделянето на народите, живеещи по-рано в една общност. Или натрапването, въпреки волята и решнията на законодателите и правителствата на избор в полза на членството в НАТО. Или героизацията на злодеите и гаврата над патриотите и героите, фалшифицирането на историята», отбеляза Боцан-Харченко.

Той добави, че единствените «доказателства» на Палмър — това са голословни обвинения към Русия, която уж се опитвала да организира «преврат» в Черна гора. Дипломатът припомни за стратегията на САЩ, която се заключава в провеждането на антиконституционни преврати и намеса във вътрешните работи на други държави.

Представителят на Русия посочи и белите петна в логиката на Палмъп, заявявайки, че Русия, която осъществява в Сърбия мащабни и дългосрочни проекти, не се нуждае от нестабилност в региона.

«Да, Палмър говори още, че Русия има интерес от «липсата на ред» в страната. Тук ще се съгласим: нас и много други, разбира се, не ни устройва «редът», установен ИЗВЪН която и да е държава. Да си спомним, че САЩ демонстрират дори своята определяща роля по въпроса за приема на Сърбия в ЕС. Казват ни: «Русия създава проблеми». Наистина, по-добре е никой да не «създава проблеми» на представителите на «демокрацията» и «свободния пазар» — нито на различното мнение, на различните ценности, традиции, култури, на икономическите конкуренти», резюмира Боцан-Харченко.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...