Американската космическа общност е крайно възбудена от странното поведение на руски спътник. Този космически апарат за пореден път незабелязано се приближи до още един западен спътник на геостратегическа орбита.

С какви намерения — не е ясно. Специалистите допускат, че руският хулиган може да открадне секретните данни или да предизвика сблъсък между два апарата. Тайнственият руски спътник «Лъч» (среща се още и с името «Олимп») е в орбита от септември 2014 година. От този момент космическата общност на САЩ  и Европа започна да говори за заплаха за националната сигурност.

Всички геосинхронни спътници за разузнаване са изведени в пространството на значително разстояние, за да не си пречат един на друг и да не създават шумове. Но руските оператори изпратиха «Лъч» на пътешествие.

Космическият апарат започна да се прокрадва до други търговски и държавни спътници, западните специалисти и до днес не знаят какво той прави при тази близост.
А това ги дразни силно. Собствениците подозират, че «Лъч» прихваща наземните сигнали, предназначени за техните спътници.
Доктор Thomas Sean Kelso от организацията CelesTrak всеки ден проследява ситуацията в орбита, отделя особено внимание на спътниците-хулигани. На 27 август Kelso съобщи за новите …»подвизи» на «Лъч».
Този път руският апарат започна сближаване към спътника Intelsat 17. «Лъч» спря до него с цел, защото проведе някакви манипулации.
Ако вярваме на западните специалисти, за последните пет години «Лъч» за кратко се е спрал около 17 различни спътника. Какво е правил там — и до момента не е ясно.
Западната космическа общност не знае почти нищо за «Лъч». Някои са убедени, че това е машина за своеобразна инспекция. Тя «разглежда» чуждите спътници и установява какви възможности притежават те.
Всички опити на търговските спътникови компании да си поговорят с руснаците за «Лъч» се оказаха безплодни.
От друга страна, казва доктор Келсо, макар «Лъч» и да посещава чуждите спътници, външно той не прави нищо противозаконно. Руският космически апарат не предприема никакви настъпателни или агресивни действия.

Просто си стои до чуждия спътник, а след това си тръгва. 
Разбира се, че всеки има право да се възмущава, но КОСМОСЪТ Е ОБЩ!
Някои спецалисти твърдят, че «Лъч» прихваща техните предавания от Земята. Но нямат никакви доказателства да това, само хипотези.
А нужна ли е на «Лъч» същата тази «кореспонденция» — това също не е известно.
Очевидно — да.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;