Националният интерес е пробит в не една българска институция. В този смисъл действията на българските власти по шпионския скандал, свързан с «Русофили», сас закъснели. Русия действа с огромна сила и мощ в България. Това коментира в студиото на Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев.

Според него казусът по темата с руския шпионаж е автентичен. Плевнелиев адмирира действията на българските институции. Подчерта обаче, че очакването е, каквато е и народната приказка, когато се каже «А», да се каже и «Б» и «В».

По думите му много отдавна е станал ясен размерът на руската хибридна атака. Росен Плевнелиев припомни и най-голямата кибер атака спрямо български институции, която се случи по време на неговото президентстване — 2015 г. по време на местните избори, когато бяха атакувани и сринати сайтове. Плевнелиев припомни и «не е един» КСНС, който бил свикал заради руското влияние в България. Като институция обаче Росен Плевнелиев посочи конкретно и единствено само Българската православна църква, която се била превърнала във филиал на Руската църква.

В момента въпросът е доколко ще се влезе в дълбочина и широчина на тези мрежи, защото те са всеобхватни, посочи Плевнелиев и припомни разследването в Черна гора, действията на власти в бивши съветски републики като Естония, например и дори една Македония. Бившият държавен глава припомни и че България се «скри и покри» по време на скандала «Скрипал» миналата година.

«Така че — пак повтарям — действията на българските власти са закъснели, тъй като руските хибератаки са отдавна документирани у нас. Те овладяват медии, създават медии, пускат фалшиви новини», заяви Плевнелиев.

На въпрос доколко действията на чуждите държави са политически или финансови, бившият държавен глава посочи, че прането на пари и тясно свързано с дейността на една държава с партии в други държави. Похвалаха на САЩ и Великобритания в момента, Росен Плевнелиев обаче тълкува като знак за подкрепа, че най-сетне българските институции са се задействали.

Факт е, че у нас има много руски разузнавачи и мрежи и България трябва да покаже характер, да покаже кои сме ние, кое е нашето семейство, как отстояваме своята геополитическа посока, обясни в заключение бившият държавен глава. Според Плевнелиев руското влияние е факт и България като страна и народ «плащаме високата цена на нежеланието да покажем кои сме и къде ни е мястото«. Ако това сега не се направи, би било голямо падение за българските институции.

Росен Плевнелиев коментира и реакцията на руската страна, която била «умерена». Руските власти оставали острия тон на депутатите и това показвало внимателно очакване, че българските институции има какво да покажат.

Припомняме, на 9 септември бе арестуван бившият главен редактор на вестник «Дума» Юрий Борисов. По-късно стана ясно, че той и други членове на «Русофили» са били разпитани като свидетели, а обвинение е повдигнато само на председателя на движение Николай Малинов. Двама руски граждани са със наложена забрана за влизане в България — Леонид Решетников и Александър Малофеев. Вчера прокуратурата публикува и части от доказателствен материал по обвинението.

Депутатите изслушаха по случая вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цаацров. Премиерът Борисов не се отзова на призива и той да дойде в парламента, но коментира темата от кабинета си в Министерски съвет.

С коментар по случая излезе и държавният глава Румен Радев, който поиска неопровержими доказателства.

Коментарите на скандала с «Русофили» преобладаващо обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;