Руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за вестник „Труд“ заяви, че войната в Сирия е приключила и страната постепенно се връща към спокоен живот.

«Войната в Сирия наистина приключи … Отделни огнища на напрежението остават само в територии, които не са контролирани от правителството на САР, като Идлиб и източния бряг на река Ефрат», каза руският външен министър.

Освен това, според Лавров, в тази ситуация на преден план излизат задачите за осигуряване на хуманитарна помощ за Сирия и за напредък в политическия процес за постигане на дългосрочно разрешаване на кризата в страната и за стабилизиране на ситуацията в целия регион на Близкия изток.

„Русия е за възстановяване на суверенитета, териториалната цялост Сирия, за преодоляване на последствията от разгула на тероризма възможно най-скоро и за завръщането на всички сирийци в родината им“, подчерта той.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов заяви, че конституционният комитет на Сирия трябва да бъде сформиран през септември.

Тагове: ; ; ;