Главата на руското външно министерство Сергей Лавров отбеляза плътното взаимодействие и тесните контакти между Русия и Китай на външнополитическо ниво, които позволяват ефективно да бъдат разрешавани текущите двустранни задачи.
«Имаме вече отдавна установени конструктивни, поверителни, приятелски отношения с колегите от МВнР на Китай, което позволява бързо и качествено да изпълняваме поставените пред нашите ведомства задачи», заяви Лавров в интервю за вестник «Труд».
Според него, представителите на МВнР на Русия и Китай провеждат в годината около 40-50 срещи, на които се обсъждат въпроси с различна тематика.
«И това без да считаме взаимодействието между руските и китайските дипломати по целия свят, а също регулярните срещи между нашите делегации на различни международни форуми. Тъканта на двустранното взаимодействие е толкова плътна, че трети сили просто няма къде да забият клин», подчерта главата на МВнР на Русия.

Той припомни също, че през юни китайският президент Си Дзинпин и руският лидер Владимир Путин на преговорите в Москва отбелязаха прехода на руско-китайските отношения на ново ниво.

„Страните определиха по-нататъшните цели и насоките за развитие на двустранното партньорство: стратегическата подкрепа и взаимопомощта, дълбоката интеграция и сближаването, залагането на иновативния подход, всеобщата полза и взаимната изгода“, каза Лавров.

По-рано Лавров в интервю за вестник „Известия“ не се съгласи с мнението, че Китай „играе ролята на по-голям брат“ за Русия.

Той подчерта, че Русия подкрепя взаимноизгодните отношения между страните, „които няма да бъдат обект на диктат от която и да е страна“.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;