Американските санкции срещу нефтогазовия сектор на Иран в най-скоро време ще ударят самите Щати, ще се превърнат в нещо като «изстрел в собствения им крак».

Пресингът на САЩ доведе до това, че един от най-крупните потребители на възглеводороди — Китай — започна да търси заедно с Иран начин да се постигне споразумение, заобикаляйки ограниченията. И такъв се намери.

Източник, позовавайки се на високопоставена фигура в Министерството на нефта в Иран, потвърди наличието на преговори по повода за гигантската сума от 280 млрд долара, вложени от Китай в нафтогазовия отрасъл на Иран.

Вложенията са за 5 години, в бъдеще се планират още 120 млрд долара за развитие на транспортната и промишлената инфраструктура.

Пекин ще получи солидни бонуси. Китай ще получи възможност да разработва иранските находища. Китай ще има отстъпка от 12 % от суровината+покриване на рисковете. Експертите предричат сериозни движения в глобалния баланс на нефта и газа след сделката.

Русия също има намерение да увеличи инвестициите в нефтогазовия сектор в Иран. Вярно, в тази сфера капиталът на Русия по-скоро ще носи символичен характер. По всяка вероятност Москва ще участва в качеството си на гарант за сигурността на гореспоменатите процеси.

Близкият Изток понастоящем не е най-тихата и безопасна точка на планетата, страстите могат да закипят във всеки момент.

За нефтогазовия сектор на САЩ горната новина има също крайно…вълнуващ характер. Американската продукция не може да се конкурира в цената на фона на случващите се промени на пазара. Вероятно Вашингтон ще предприеме всички мерки, за да провали сделката.

Но отдавна стартиралият процес на реструктуризация на световната икономика вече не може да бъде спрян.

Ролята на САЩ в този процес е изравнена със статуса на средна държава.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;