Провеждащите се тази седмица срещи на Путин с лидерите на страните от Азия във Владивосток са опит на Русия да укрепи своите позиции на международната арена. Неопределеността по повод отношенията със Запада продължава да се запазва, затова Путин отделя все по-голямо внимание на Азиатско-Тихоокеанския регион, особено на Япония, Китай и Индия.

Превод:

Тази седмица Владимир Путин провежда Източния икономически форум във Владивосток — това е още един опит на Русия да засили влиянието си в Далечния Изток. Но този регион се намира на голямо разстояние от главния фокус на голямата стратегия на Путин, който е насочен към възстановяването на геополитическото влияние на Русия в Азиатско-Тихоокеанския регион до двете Америки, включително Венецуела.

20 години след идването на Путин на власт този подход включва в себе си такива действия, като «анексията» на Крим и операцията в Сирия.

Провеждащият се тази седмица Източен икономически форум, в чиято работа вземат участие хиляди представители на политиката и бизнеса, доказва, че Русия удвоява залога и има намерение да даде нов импулс в отношенията си с четири страни. Става дума за Индия, Китай, Япония и Монголия, лидерите на тези страни присъстват на провеждащия се във Владивосток икономически форум, включително премиерът на Индия Нарендра Моди, китайският вицепремиер Ху Чунхуа и премиерът на Япония Синдзо Абе.

Моди е почетен член на Източния икономически форум, а по време на разговора му с Путин, който засегна широк кръг проблеми и предизвика нервна реакция във Вашингтон, ще бъдат подписани многобройни икономически и политически сделки. Става дума за споразумения в областта на отбраната, търговията, инвестициите, промишленото сътрудничество, енергетиката и връзките.

Еще един централен гост във форума във Владивосток е Абе, ако отчетем двустранния диалог с Путин по повод техните интереси на Изток. Двамата лидери постигнаха споразумение да развиват съвместна икономическа активност на спорните острови, разположени точно до най-северния японски остров Хокайдо и завзети от СССР в края на Втората световна война.

Тези острови понастоящем са под контрола на Москва, но Токио има претенции към тях. Макар детайлите от този процес да са достатъчно трудни, двамата лидери, съдейки по всичко, искат да постигнат прогрес в подписването на мирния договор, включващ в себе си въпроса за островите, а също да разширят икономическито сътрудничество.

Понастоящем Китай, съдейки по всичко, има най-тесни връзки с Русия. Вероятно най-често споменаваните области в отношенията им могат да се считат политиката и сигурността, но Китай и Русия водят също интензивен икономически диалог, който се задълбочи след присъединяването на Крим към Москва.

По тази причина руският президент ще се срещне с тримата лидери на най-крупните икономики в света. Това подчертава запазващата се политическа енергия, която може да доведе до това, че към средата на 2020-те години той ще бъде на поста ръководител на страната повече, отколкото всички върховни лидери на СССР, включително Сталин.

Настроенията между Русия и Европа все още са напрегнати, за което свидетелства проведената среща на G7, по време на която Париж, Лондон и Берлин се отнесоха скептично към предложението на Тръмп да се възстанови членството на Москва в този клуб.

Провеждащите се тази седмица срещи на върха представляват последният във времето опит на Русия да укрепи своите позиции на международната арена. Неопределеността по повод отношенията със Запада продължават да се съхраняват, затова Путин отделя все по-голямо внимание на Азиатско-Тихоокеанския регион, особено на Япония, Китай и Индия

 

Андрю Хамънд — сътрудник на изследователския център LSE IDEAS към Лондонската школа по икономика.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.eurasiareview.com/05092019-putin-seeks-to-woo-asian-giants-at-key-forum-oped/

 

Тагове: ; ; ; ; ;