В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на историческата битка на Съветската армия срещу хитлерофашизма.

В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария — 940, в Полша — 560, в Чехия и Словакия — около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България, че дори и в… САЩ.

Полша е лобно място

на повече от 600 000 съветски воини, загинали за освобождението на страната от немския фашизъм. В Гробището-мавзолей във Варшава са погребани над 21 000 войници на Червената армия. До 2011 г. в полската столица съществува Паметник на съветско-полското братство по оръжие.

Германия съхранява

едни от най-внушителните паметници и мемориали, посветени на съветската победа. В берлинския Трептов парк се намира Монументът на воина освободител.

В този мемориал са погребани около 7000 съветски воини. Паметникът е дело на известния съветски скулптор Евгений Вучетич. Негови прототипи са червеноармеецът Николай Масалов, спасил тригодишно немско момиченце от руините на Берлин. В паметната зала на мемориала има надпис на руски и немски, който гласи: «Сега всички признават, че съветският народ със своята самоотвержена борба спаси цивилизацията на Европа от фашистките погромаджии. В това е великата заслуга на съветския народ пред историята на човечеството.»

В парка Тиргартен се намира мемориалът в памет на 75 000 съветски воини, загинали при шурма на Берлин, а в парка Шьонхолцер Хайде са погребани над 13 000.

Австрия почита

паметта на загиналите за освобождението на Виена съветски воини с монумента на Шварценбергплац. Друг мемориал в австрийската столица е Паметникът на загиналите над 2600 съветски войници на Централното гробище във Виена.

Великобритания издига

съветски военен мемориал в Лондон на 9 май 1999 г. в парк Джералдин Мери при Имперския военен музей в памет на 27 милиона съветски граждани, загинали във Великата отечествена война през 1941-1945 година.

Холандия и Норвегия пазят

също паметници в чест на съветската победа над хитлеристка Германия. В съседство с холандската жп станция Амерсфорт се намира мемориално гробище, в което са погребани 865 съветски воини. В норвежкото гробище «Вестре Гравлюнд» в Осло има братска могила на съветски войници. В гробището на град Киркенес са погребани над 6000 воини на Червената армия, сражавали се за освобождението на Норвегия.

Чехия и Словакия уважават

паметта на съветските воини със свои мемориали. Олшанското гробище в Прага е място, където са погребани стотици руски воини. Монументът на възвишението Славин е в чест на падналите за освобождението на Братислава над 6800 съветски воини.

Дори в САЩ отбелязват

всяка година на 9 май Деня на победата около построения внушителен паметник от червен гранит в Западен Холивуд, в щата Калифорния.

Ние не знаем какво е ВОЙНА……………от мъжете родени 21, 22, 23 набор са останали живи само 3% —-на всеки 100 — живи 3-ма.

Стефи Василева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;