«Русия с ум не мож’ я осъзна; ни общ аршин отгоре й да се прокарва: особена е нейната снага – в Русия може само да се вярва»

Руският нов «отговор» чрез министъра на отбраната Сергей Шойгу отново принуди Пентагонът да се развълнува.

Русия за пореден път бе посъветвана да се държи «като нормална страна». Думите бяха изречени от главата на Пентагона Марк Еспър. Главнят «ястреб» на САЩ заяви, че би било прекрасно, ако Русия «може да се държи като нормална страна, която споделя западните ценности, които изповядват САЩ, Франция и другите съюзници от НАТО».

Призивът е…интересен, но, уви, неосъществим.

Русия и Западът имат различни разбирания за «нормалността». И ценностите са различни, и отношението към историята, и реалността в съответните държави…

Накратко казано — това са различни народи. Не е нормално да изискваш и настояващ различен от твоя народ да прилича и да копира твоите разбирания. Не, не е нормално да си натрапваш собствените ценности.

Западът си има собствен живот, Русия — свой. Да, понякога тези две страни различни части от света не се разбират помежду си. Това е като при хората — няма еднакви хора, всички са уникални и неповторими — без значение положителните или отрицателните им качества и характеристики.

«Умом Россию не понять, аршином общим не измерить. У ней особенная стать — в Россию можно только верить», — тези гениални строфи на Фьодор Тютчев характеризират същността на руския народ.

Руснаците действително са своеобразна нация. Горда, независима. Непримирима към враговете, дружелюбна към съседите си, любяща и щедра (дори дълговете прощава и си контактува с миналите нашественици — привет на французите и немците!).

Руснаците имат свой свят, свое светоусещане, свой мироглед — при цялото разнообразие на националностите и етносите, които с векове живеят рамо до рамо в тази огромна държава.

Дори тогава, когато Русия не приема и дори осъжда чужди ценности и правила, тя не се намесва и НЕ натрапва своите.

Но, моля ви, не казвайте на Русия как да живее!

«Сами разберемся», — това е стародавна мъдрост в Русия.

Т.е.: уважаеми западни и антируски управляващи където и да сте по света и у нас, бъдете умни и мъдри.

Ако сте такива, няма да имате проблеми с Русия.

Ако й размахвате пръст, има огромна вероятност да останете без него.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...