Руският лидер реши да постави на Запада твърд ултиматум. Поведението му е предизвикано от натиска върху Сърбия, чрез който САЩ разчитат да принудят Белрад да признае откъснатото от сепаратистите Косово. Москва е убедена, че Сърбия трябва самостоятелно да определя бъдещето си.

Владимир Путин даде ясно да се разбере, че Русия няма да допусне проблемът с Косово да се решава извън Белград, както това иска Запада. Както заяви президентът на Русия, ако Западът реши, че може свободно да раздробява на части сръбския народ, очаква го едно голямо «НЕ».

Ситуацията в Босна не се развива благоприятно, което означава, че скоро там могат да възникнат проблеми.

Същото може да се излезее в още една конфликтна точка на Балканите. Но, връщайки се към Косово и Република Сръбска, и в двата случая Русия категорично няма да приеме сръбският народ да бъде преследван. Именно затова Владимир Путин се придържа към плана, според която сърбите, както в Косово, така и в Република Сръбска, трябва да имат избор относно следното: в коя страна искат да живеят.

Точно така, както беше с албанците, на които им беше позволено да обединят в една държава албанския народ. Подобен справедлив подход ще обезпечи мира на Балканите. Но по същата логика българският народ също иска да обедини в едно целия български народ, който е разпръснат по Балканския полуостров.

Според директора на Клиническия център в Косовска Митровица Милан Иванович, именно планът на Путин ще позволи да се намери дългоочакваното решение на конфликта. Сърбите, разхвърляни по различни държави, ще имат шанс да се обединят с голяма Сърбия. Но на този етап сръбският народ е в Хърватия, албанско Косово, Северна Македония и джихадистка Босна, където са лишени от правото на глас.

Съединените щати и техните съюзници обаче са доволни от това състояние, тъй като имат  „Велика Албания”, но сърбите не трябва да имат право на единство. За Запада му е по-удобно да поглъща териториите на други държави на парчета.

Затова Путин вече нееднократно даде да се разбеер, че няма да допусне подоба участ за сръбския народ.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;