Още през миналата година контролираният от олигарха Владимир Плахотнюк парламент на Молдова взе решение да предостави земята под Републиканския стадион за строеж на новата сграда на американското посолство, сега срещу тези планове застана младежта на Кишинев.

Както съобщават местните СМИ, млади активисти са провели протестна акция около входа на стадиона. Митингът се ознавенува с използването на димни шашки, които демонстрантите размахвали в рамките на десет минути.

Позицията на младите хора, които са против отдаването на земята за ползване от САЩ, се споделя от голяма част от жителите на молдовската столица, за което свидетелстват многобройните допитвания. Гражданите дори написаха петиция с настояването да се проведе референдум относно въпроса за отдаването на земята за строеж на дипломатическа мисия на САЩ.

Републиканският стадион спря работата си още през 2006 година по време на управлението на Василий Тарлев, който на свой ред обеща да построи на негово място нова арена, което така и не се случи. През лятото на миналата година парламентът на Молдова прие закон «За премахването на Републиканския стадион» с цел последващото строителство на същото място на посолство на САЩ».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;