Китайските експерти отбелязват, че през последните години Русия активно укрепва армията и оръжията си. Това се доказва от скорошните учения на Камчатка, по време на които изтребителите-прехващачи МиГ-31БМ проведоха въздушна битка в стратосферата. Какво искаше  Русия да покаже с това? Изданието счита, че това показва, че Русия че няма намерение да напуска състезанието.

Превод:

Руският телевизионен канал «Звезда» публикува видео, в което изтребителите МиГ-31БМ извършват тренировъчен полет на височина 20 хиляди метра. По време на полета те многократно навлизаха в стратосферата. Каква беше целта на Русия да проведе тези въздушни бойни учения и какво искаше да покаже страната с това?

Експертът по международните въпроси Цзян И смята, че през последните години руската армия е станала норма за укрепване на ВКС. В тази връзка си струва да се обърне внимание на две важни точки. Първо, упражненията се проведоха на Камчатка. Това не означава, че Русия няма самолети МиГ-31 в западната си част, просто всички вече са свикнали с конфронтацията Русия-НАТО и са забравили за стратегическото присъствие и интересите на страната в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Според самата Русия, въпреки факта, че Азиатско-Тихоокеанският регион няма блок, подобен на НАТО, съществуват военни съюзи, сключени между САЩ с Япония и Южна Корея, които представляват заплаха за сигурността на Русия и оказват невидим натиск върху нея.

Друга много важна причина е, че Далечният Изток е сравнително незащитен регион на Русия. Системите за противовъздушна отбрана на запад и юг на страната са развити доста добре поради силния натиск от НАТО. По много причини през цялото това време се обръща недостатъчно внимание на региона на Далечния Изток, така че стана повече от необходимо провеждането на тези учения — за да се разбере как да се запълни тази празнина и да се укрепи регионът. Русия обръща много внимание на развитието на способността за прихващане на системите за противовъздушна отбрана.

Друга интересна особеност е, че МиГ-31 е „стар кон“, приет от противовъздушните сили в съветско време. Сега той преживява своето прераждане. „Старият кон“ беше оборудван с ново оборудване и след всички актуализации той отново се появи в целия си блясък.

Военният експерт Ли Ли смята, че това е проява на собствените оригинални идеи на Русия. Сега, гледайки световното развитие във всички посоки, можете да видите, че всеки следва един и същ път: стремят се да развият платформа на високо ниво, така че да има мощен старт и също мощни компоненти. Например, всеки се опитва да преуспее да разработи датчици, двигателни системи, въоръжение. Ако са необходими характеристиките на стелт, то те също трябва да са на висота. В търсенето на оптималния вариант Русия изхожда от възможностите на своя бюджет за отбрана. На практика този подход показва добри резултати. Годишният военен бюджет на Русия не надвишава 50 милиарда долара, което представлява само една осма от разходите на САЩ, но това не пречи на страната да показва изключителни резултати на международната военна арена.

Този модел на самолета се оказа с най-високия коефициент на икономическа ефективност, който беше напълно доказан в условията на реални военни действия. Възможностите на стария самолет МиГ-31, който можеше многократно да навлиза в стратосферата, бяха използвани максимално в новата модификация. Самата платформа не беше идеална, но те успяха да я използват максимално, получавайки нещо ново чрез комбиниране на наличните характеристики. Подобни мерки вероятно ще станат чести при бъдещите конфронтации между Русия и Америка и Запада.

Как ще се развие ситуацията? Военният експерт Ли Ли е уверена, че Русия ще продължи да се придържа към плана за укрепване на армията. Страната не е спирала настоящата «офанзива», която започна през 2014 г. Мнозина вярваха, че Русия е в безизходица, но страната отново направи нещо ново, тази страна няма да загуби дистанцията си и няма да престане да измерва силите си с другите.

Миналата година и през първата половина на тази година Русия проведе учения в Арктика. През април тази година бяха проведени учения в Черно и Каспийско море, а сега се провеждат в Далечния Изток. В бъдеще страната ще свие юмрука си и ще провежда учения във всички области, които са от значение за нея.

САЩ и други страни, включително Япония с нейните „северни територии“, може дори да не се опитват: всеки, който иска да посегне на държавните интереси на Русия, ще трябва да се откаже от намеренията си.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://mil.ifeng.com/c/7pdR2KqeA9l

Тагове: ; ; ; ; ; ;