Руският нов «отговор» чрез министъра на отбраната Сергей Шойгу отново принуди Пентагонът да се развълнува.

Русия за пореден път бе посъветвана да се държи «като нормална страна». Думите бяха изречени от главата на Пентагона Марк Еспър. Главнят «ястреб» на САЩ заяви, че би било прекрасно, ако Русия «може да се държи като нормална страна, която споделя западните ценности, които изповядват САЩ, Франция и другите съюзници от НАТО».

Призивът е…интересен, но, уви, неосъществим.

Сергей Шойгу беше по военному кратък.

«Ние вероятно все пак ще си останем на този етап «ненормални». 

Той даде ясно да се разбере, че Русия няма намерение да променя курса си, независимо от санкциите и ограниченията.

В този смисъл нека си спомним, че през 1927 година министърът на външните работи на Великобритания Остин Чембърлейн издигна искането към СССР да прекрати «антибританската пропаганда» и военната подкрепа на революционното гоминдановско правителство в Китай.

В отговор му бе показан кукиш — в агитационните листовки, дори по кибритите се появи надпис: «Ето ви нашия отговор на Чембърлейн!».

Сега се случва нещо подобно около т.нар. руска «ненормалност».

«Ненормалността» на Русия през очите на Запада (да не намесваме тук западните прагматични политици) изглежда така:
Русия активно се въоръжава, което в очите на Европа и САЩ се възприема като заплаха.

Русия «открадна» Крим. Русия е в приятелски отношения с Китай и другите «терористични» държави. А, ето ви и един парадокс — Русия лесно преживя западните санкции. Е, това вече е ненормално!

«Санкции? Ок. Живейте си със западните ценности!», — така отговаря Русия.

Русия не иска да живее по чужди правила. Всичко, което НЕ убива Русия, я прави по-силна!

Е, не успяха тези санкции да навредят на Русия, Западът НЕ успя да постави Москва в изолация. Ако Западът беше умен, трябваше да разбере кого и с какво да сплашва!

Северна Корея откровено плюе на изолацията практически от целия останал свят, в който не влизат Русия, Китай и Индия, а това е половината свят.

Абсолютно невъзможно е да се изолира Русия в международен план. Точно обратното: самата Русия може да изолира която и да е от държавите в света.

Например, Русия може да спретне бойкот на американските «Боинги». И какво ще се случи — ще рухне цялата авиоиндустрия на САЩ.

Американската политика НЕ е умна, уви. Точно провокативната политиката на американската държава връща статуса на световна държава на Русия. Колкото и да е странно, русанците умеят да открият вътрешни резерви именно в период на изолация. По същата причина руските танкове станаха по-добри, руските ракети също станаха по-добри… От тях трепери не само целият Близък Изток в Сирия, но и рефлектира върху стратезите в Пентагона.

Драги Западе, ти разчиташе, че Русия ще застане на колене?

Грешка!

Руснаците предпочитат да умират прави!

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;