През 2018 г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Това се посочва в доклада за състоянието на националната сигурност за миналата година, който влезе във вниманието на депутатите.

Актуални остават деянията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски атаки към интернет сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в различни социални мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се посочва в доклада. Като основни заплахи се сочат вирусите и шпионските програми и зловредни кодове. Запазена е тенденцията към нарастване на киберизмамите, в това число посегателствата от типа «социално инженерство» и phishing, чрез които се цели придобиване на неоторизиран достъп до системи или информация, чрез които се предоставя възможност за опериране с чужди банкови сметки, кредитни карти и др.

Сривът на Търгавския регистър и регистърът на юридическите лицата с нестопанска цел през 2018 г. е пример за реализиран риск в информационната сфера. В резултат на неправомерния достъп бяха блокирани важни за обществото системи. Друг вид заплахи за сигурността са свързани с миграционния натиск към България. През 2018 г. тенденцията за неговото намаляване се запазва. Заявените трансфери са 424, а реално осъществените са 85 (за сравнение през 2017 са осъществени 418 трансфера от заявени 1111).

В контекста на вътрешния ред и сигурност се сочи противодействието на чуждите специални служби. За тази цел се прилага широк инструментариум в непосредствено сътрудничество със съюзническите и партньорските служби. Те са в непрекъснат режим на уведомяване и провеждане на съвместни операции. В доклада е отделено внимание на противодействието на екстремистката дейност, където водещ е превантивният подход. Чрез него компетентните органи, в това число ДАНС планират и провеждат мероприятия за предотвратяване на екстремистки действия.

Отбелязана е превенция на риска от тероризъм. Създадени са механизми за междуведомствена координация с цел проверка на всеки сигнал, съдържащ признаци на терористична дейност. В тази връзка от изключителна важност е дейността на Националния контратерористичен център в ДАНС. Чрез него се осъществява непрекъснат обмен на информация в режим 24/7 с компетентните органи на други държани от ЕС и НАТО.

През 2018 г. със заповед на председателят на ДАНС са наложени принудителни административни мерки на 15 лица, съпричастни към терористична дейност.

Припомняме, 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. «Дума» Юрий Борисов е арестуван по  обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение «Русофили» Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с «Русофили» обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в  разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

По-рано днес стана ясно и че от днес руснакът Константин Малофеев също е със забрана да влиза у нас за срок от 10 години. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;