11 септември 2019-Нюз Фронт.

САЩ преместиха системите за противоракетна отбрана THAAD от Румъния в постоянните бази в Германия и САЩ.

Преместването се дължи на факта, че в източноевропейска държава е завършена поддръжката и модернизацията на системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore,заявиха от Пентагона.

 

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Съединените щати могат да започнатизстрелване на нови крилати ракети, по-рано забранени от Догова за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие(ДРСМД) от американските съоръжения за противоракетна отбрана в Румъния и Полша, а за това е достатъчно само да променят програмното осигуряване.

САЩ възнамеряват да проведат изпитание на по-рано забранена от ДРСМД ракета със среден обсег на действие.
Съединените щати планират да разположат нови ракети (Precision Strike , PrSM) и по-рано забранени от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД) с хиперзвукови ракети с балистични бойни глави в началото на 2020-те. Това заяви изпълняващият длъжността секретар на американската армия Райън Маккарти.

«Всичко това може да бъде направено в най-близко бъдеще. Всичко това е в процес на разработка.
Очакваме в началото на 2020 година да разгърнем хиперзвукови, както и високоточни ракети»-, каза Маккарти.

От своя страна заместник помощника на министърът на отбраната на САЩ по въпросите на ядрено и ракетно сдържане
Робърт Суфер заяви, че военните възнамеряват да изпробват балистична ракета със среден обсег на действие, по-рано забранена от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД) до края на текущата година.

В същото време той отказа да изясни за коя конкретна ракета става въпрос.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;