11 септември 2019-Нюз Фронт.

Парламентарната партия за демократични действия на сръбските мюсюлмани призова властите на Сърбия и Черна гора да предоставят специален автономен статут на граничния регион на двете страни, съобщи движението.

 

Община Нови пазар в югозападна Сърбия, близо до административната линия с Косово и Метохия и границата с Черна гора, е неофициалният център на региона, който местните бошняци (мюсюлмански славяни) наричат Санджак. Мюсюлманите компактно населяват и съседните общини Сиеница, Тутин, Приеполе, Нова Варос са избягали от последните преброявания, броят им в Сърбия е приблизително оценен на 250-300 хиляди души. В Черна гора те също са мнозинството в няколко гранични района.

«Партията на мюсюлманите изпрати на Сърбия, Черна гора и служителите на международната общност платформа за решаване на статута на Санджак. Документът предвижда предоставянето на специален статут на Санджак със законодателни, изпълнителни и съдебни правомощия като постоянен механизъм за осигуряване на социално и икономическо развитие»-, партията цитира изявлението на председателя Сюлейман Углянин.
Той посочи, че жителите на Санджак «са изразили желание за автономен статут на референдум от 1991 г.

Бившият главен мюфтия на Мешихат от ислямската общност, който в момента е действащ политик Муамер Зукорлич, който преди това разпали идеята за автономията на Санджак, също се присъедини към управляващата коалиция след парламентарните избори през 2016 година и смекчи реториката по отношение на официален Белград.

От 1991 до 1995 г. на територията на Югославия възникват поредица от кървави етнически и религиозни конфликти, които доведоха до разпадането на страната.
Повечето югославски войни включваха въоръжени конфликти между сърби, от една страна, и хървати, босненци, албанци, от друга, с изключение на хърватско-босненския сблъсък в Босна и Херцеговина.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;