11 септември 2019-Нюз Фронт.

Бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в рамките на петата международна конференция в Тбилиси, организирана от Центъра за изследвания на икономическата политика и Института Маккейн, че «Грузия е изключително важна за Европа и САЩ.

Според него от стратегическа гледна точка, Грузия заема много важна позиция по отношение на енергетиката

„От стратегическа гледна точка Грузия заема много важна позиция от гледна точка на енергията, тук тръгват тръбопроводи.

Това е важен коридор за Русия и Европа и за нас е много важно Грузия да продължи пътя на реформите и да се стреми към присъединяване към Европейския съюз и НАТО “-, каза бившият генерален секретар на НАТО.

Той отбеляза, че Грузия е един от най-големите участници в мисията на НАТО в Афганистан и приносът на Грузия в НАТО е безценен.

Изказвайки се на конференцията, той говори и за мисията на НАТО в Афганистан.

„Не мисля, че НАТО или САЩ ще изтеглят сили от Афганистан в близко бъдеще. Водят се преговори по този въпрос.
Струва ми се опасно да се вземат подобни решения въз основа на календара.
Такива решения не трябва да се вземат въз основа на календара, а според условията, създадени на място.
Мисля, че един от основните проблеми, с които се сблъскваме е, че нашите страни имат много малко търпение, очакваме с нетърпение сроковете за изтегляне на войските от Афганистан.

В резултат талибаните смятат, че могат просто да седнат и да изчакат да излезем и да продължат атаките срещу местното население. За съжаление трябва да останем в Афганистан, докато не приключим нашия бизнес.
Това не е краят, така че трябва да останем “-, каза бившият генерален секретар на НАТО.

Според него акцентът трябва да бъде поставен върху обучението и образованието на местните сили за сигурност, така че те да поемат отговорност за сигурността.

„Ние не сме окупационна сила. Ще напуснем страната веднага щом бъдат изпълнени съответните условия. Не бива обаче да обявяваме крайни срокове, докато не сме убедени, че афганистанските сили за сигурност могат сами да поемат отговорност за сигурността “-, заяви Андерс Фог Расмусен по време на конференцията.

 

Международната конференция в Тбилиси се откри на 9 септември и приключи на 10.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;