Словения разчита да укрепи икономическото партньорство с Русия

10 септември 2019-Нюз Фронт.

Въпреки факта, че Словения, като част от Европейския съюз, е принудена да се придържа към позицията на Брюксел относно антируските санкции, властите на страната неизменно поддържат добри отношения с Русия, което е свързано сот исторически връзки.

Това каза в интервю за ТАСС премиерът на Словения Марян Ареарец.

„Словения традиционно има добри отношения с Русия. Разбира се, ние планираме да предложим за обсъждане перспективите за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в икономическата сфера “-, заяви Шарец, коментирайки посещението на словенската делегация в Москва.

Той също така подчерта, че паметник на словенските жертви от Първата и Втората световна война, загинали на територията на Руската Федерация, ще бъде открит в столицата на Русия.

Според него трагичните събития от тези конфликти до голяма степен свързват славянските народи на двете страни и дори в настоящата трудна политическа ситуация,Любляна и Москва действат на принципа на взаимно уважение.

«Освен това Русия остава важен икономически партньор за Словения, заемайки деветата позиция по нашите експортни стоки, петата по брой на преките чуждестранни словенски инвестиции и броя на туристите»-, продължи политикът.

„В Русия 34 словенски компании имат офиси и е създадена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която да координира работата в приоритетни области.“

Въпреки западния натиск, все повече европейски държави искат да укрепят отношенията си с Русия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...