10 септември 2019-Нюз Фронт.

Пратеник на Запада шокира Тбилиси с намек за признаване на Осетия и Абхазия

В стремежа на Грузия за евроатлантическа интеграция властите на страната трябва да продължат да се борят с корупцията, да гарантират свобода на словото и т.н. въпреки това, Абхазия и Южна Осетия се превръщат в основната спънка.

 

Това изявление направи бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, в Тбилиси.

Според него в момента Грузия «напълно отговаря на ключовите критерии за членство в съюза», следователно ръководството трябва да помисли за признаването на независимостта на републиките.

„Трябва да започнете дискусия относно приемливостта на Грузия да се присъедини към Северноатлантическия алианс без Южна Осетия и без Абхазия“-, каза той, подчертавайки, че Западът ще вземе такова решение в Тбилиси, ако то бъде гласувано.

Расмусен призна трудността на подобна стъпка, но той увери, че именно „окупираните територии“ възпрепятстват влизането на страната в НАТО.

Освен това той изрази увереност, че тази кампания няма да се сблъска с „действително вето на Владимир Путин“, който „знае, че НАТО и ЕС не искат да поемат отговорност за тези проблеми“.

„Ако Грузия каже, че е съгласна да се присъедини към НАТО без Абхазия и Южна Осетия, член 5 ще засяга само територията, която е под контрола на грузинските власти“-, завършви Расмусен.
Напомняме, че съгласно чл. 5 от Хартата на НАТО страните се споразумяват, че въоръжена атака срещу една страна от алианса се счита за атака срещу съюза като цяло.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;