9 септември 2019-Нюз Фронт.

В столицата на Босна и Херцеговина Сараево в неделя, 8 септември, над две хиляди души се събраха на първия гей парад в историята на града.Редът по време на събитието беше охраняван от повече от хиляда полицейски и охранителни служби.

Те се подреждаха в тесни редове по трасето на шествието през центъра на града, за да защитят участниците от протестната акция, в която взеха участие около 150 души.

Сред участниците бяха дипломати от Великобритания, Франция, Италия, както и посланикът на САЩ, които не крият, че са «специални».

Участниците в шествието изминаха километър и половина в центъра на Сараево.

Походът завърши с митинг на ЛГБТ активисти пред парламента.

Йоханес Хан, еврокомисар по въпросите на разширяването и съседството, отбеляза, че това е „важна стъпка към защитата на основните права на всички граждани на Босна и Херцеговина, включително ЛГБТ, които имат право да живеят свободно от дискриминация, заплахи и насилие“.

Заслужава да се добави, че през 2008 и 2014 година в Сараево се проведоха гей фестивали, които бяха засенчени от атаки срещу участници от радикални ислямисти и престъпност.

Босна и Херцеговина, страна с население от 3,5 милиона души, забранява дискриминацията въз основа на сексуална ориентация, но не признава еднополовите връзки за официални. Повече от 80 процента от населението на Сараево, където живеят около 340 000 души, са мюсюлмани.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;