9 септември 2019-Нюз Фронт.

Както стана известно по-рано, американски и турски военни военни започнаха съвместно патрулиране на територията между градовете Тел Абяд и Рас Ал Айн, граничещи с Турция, в Северна Сирия.

По-рано в тази област бяха крепостите на Сирийските демократични сили (СДС), които турското ръководство смята за терористи.

 

Под натиск от американската страна бойците на Арабско-кюрдския съюз изтеглиха своите части.

Американско-турските патрули са първата стъпка към създаването на така наречената буферна „зона за сигурност“, за която настояват турските власти.

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган градовете Манбидж, Кобани, Тел Абяд, Рас Ал Айн и Ал Камишли, контролирани от СДС, са «терористичен коридор», през който кюрдите атакуват турските въоръжени сили.

Ердоган многократно е обявявал скорошното започване на военна операция в сирийските провинции, граничещи с Турция, с цел премахване на «терористичната заплаха».

Въпреки това, въпросът не отиде по-далеч от съвместните патрули на въоръжените сили на Турция и въоръжените сили на САЩ, въпреки всички изявления на Ердоган и други турски политици.

Повече от година измина от опита за създаване на пътна карта за град Манбидж.Въпреки това, както в случая, всичко беше ограничено до турско-американско патрулиране на определени райони.
Вчера, 8 септември, турски военни за първи път влязоха в сирийския град Кобани.

 

Обаче съвместните усилия на Турция и САЩ в Сирия не са възприети добре от самата Сирия, наричайки действията «агресия».

 

«Тази стъпка представлява агресия и е насочена към удължаване на кризата в Сирия.»- така от министверстото на външните работи на Сирия коментираха съвместното патрулиране на Турция и САЩ.

 

А и самият Ердоган, знае че участва в схема и гони собствени интереси в Сирия, а не защото е загрижен за бежанците или сирийското население. Затова когато в договорките със САЩ нещо започне да не му харесва, Ердоган винаги е готов да ухапе или да се разграничи.

 

„Нашите съюзници в САЩ искат зона за сигурност в Сирия не за нас, а за терористична организация. Ние отхвърляме този подход. Преговаряме със САЩ за зоната на сигурност, но виждаме, че се стремим към различни неща. «- Ердоган.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;