9 сеотември 2019-Нюз Фронт.

Разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие, и неопределеността с Договора между Руската Федерация и Съединените американски щати, относно мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, START III, може да предизвика нова гонка във въоръжаването в Европа.

 

Бъдещето на Договора за намаляване на стратегическото оръжие е неясно, и е важно да се предотврати нова надпревара във въоръжаването, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на прес-конференция в Москва в понеделник след среща с френски и външни министри.

«Споделихме нашите оценки за развитието на ситуацията в Европа, като взехме предвид краха на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег и съществуващата несигурност по отношение на бъдещия Договор за СТАРТ.

Тук са необходими симетрични стъпки, за да се предотврати надпреварата за ракетно въоръжение в Европа»-, отбеляза Шойгу.

Според Сергей Шойгу по време на разговорите с френския министър на отбраната Флорънс Парли са обсъдили «въпроси свързани с европейската сигурност, като е бил поставен акцент на мерките за предотвратяване на инциденти по линията на съприкосновение Русия-НАТО».

 

„САЩ вече нарушават своите задължения чрез разполагане на глобална многопластова система за противоракетна отбрана. Така че много вероятното прекратяване на следващия договор ще освободи ръцете на американците да започнат нова ядрена надпревара “-, отбеляза по-рано Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;