9 септември 2019-Нюз Фронт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде „изключително разочарован“, ако президентът на КНДР Ким Чен Ун не демонстрира ангажираност към диалога за денуклеаризация, започнал миналото лято на срещата на върха в Сингапур.

Това изявление направи ръководителят на Държавния департамент на САЩ Майкъл Помпео в интервю за ABC.

 

„Предполагам, че президентът Тръмп ще бъде изключително разочарован, ако председателят Ким откаже да се върне към процеса на преговори или изпробва ракети, които противоречат на предишни споразумения“-, каза Помпео, като изрази надежда за бързо възобновяване на диалога на работно ниво.

Държавният секретарна САЩ увери, че досега Северна Корея не е нарушила споразуменията по отношение на ракетните изпитания, въпреки че се оплаква от действията на Пхенян, настоявайки ракетите да бъдат спрени.

Според него основната задача на Вашингтон е напълно да лиши КНДР от ядрения им арсенал.

„Това е нашата цел, върху която продължаваме да работим“, заключи Помпео.

Както преди това News Front съобщи, привидно обещаващите преговори между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун не се оправдаха. Севернокорейската страна демонстрира ангажимента си към денуклеаризацията, като елиминира една от най-големите ядрени изпитателни площадки в страната, но американският президент отказа да облекчи санкционния натиск, като поиска пълно разоръжаване от Пхенян.

Също така си струва да се отбележи, че призивите на Помпео бяха направени в навечерието на президентската надпревара в САЩ.
Вероятно Доналд Тръмп очаква да използва преговорите с Ким Чен Ун като PR-ход, особено като се има предвид, че американците в социологическите проучвания критикуват външната му политика.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;