9 септември 2019-Нюз Фронт.

Френският външен министър заяви, че Париж е готов за диалог с Москва.

Френските власти са готови за диалог с Руската Федерация и разчитат на същия подход от руската страна.
Това обяви в понеделник френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в разговори с руския си колега Сергей Лавров.

 

„Изразихме желание да възобновим амбициозната и стегната работа в двустранен формат, каза министърът.
„ Президентът на Франция [Еманюел Макрон] има положителното си виждане за двустранния диалог и се надяваме, че руската страна също е готова да се срещне с нас и да работи в същото направление. .

«В понеделник се провежда среща 2 + 2, в която освен външните министри вземат участие и министрите на отбраната на Русия и Франция Сергей Шойгу и Флорънс Парли.

Възобновяването на контактите между двете военни ведомства беше решено от президентите на Русия и Франция на среща в Брегансон. Изглежда, че оттогава не е минало толкова много време, но вече сме изминали достатъчно добър път, за да приближим вижданията си “-, каза руският министър на отбраната.
Според Сергей Шойгу преговорите на ръководителите на генерални щабове, проведени малко по-рано, потвърждават взаимното настроение на страните към по-нататъшно сътрудничество.

Напомнеме, че вчера се състоя и подробен телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон.

По време на телефонния разговор Владимир Путин и Макрон са изразили подкрепа за обединяването на усилията на всички заинтересовани страни за запазването и пълно спазване на Съвместния всеобхватен план на действие.Президентите подчертаха също така важността на изпълнението на Минските споразумения от страна на Украйна, която продължава обстрелите срещу Донбас.

 

Бяха обсъдени актуални въпроси от двустранния дневен ред. Отбелязва се, че на 9 септември в Москва, Съветът за сътрудничество за сигурност, с участието на министрите на външните работи и отбраната на Русия и Франция ще поднови работа.Договорено е за установяване на контакти в други формати.

Също така, президентът на Русия Владимир Путин, и президентът на Франция Еманюел Макрон положително оцениха освобождаването и прехвърлянето на пленници, което се състоя на 7 между Украйна и Русия като важна хуманитарна акция.
Изразена е надежда, че тази стъпка ще допринесе за нормализиране на руско-украинските отношения

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;