8 септември 2019-Нюз Фронт.

Движението на «жълтите жилетки» възобнови протестите във Франция- вчера, в няколко града едновременно се проведоха протести, на места отново се стигна до сблъсъци с полицията, но по сравнение с предишните акции, не се стигна до по- сериозни инциденти и насилие.

Най-големият митинг на «жълтите жилетки» се състоя в Монпелие.Около 3000 протестиращи излязоха на улиците на града.

В събота, 7 септември, в големте градове на Франция се проведоха демонстрации ( Париж, Монпелие, Бордо)в тях взеха участие няколко хиляди души.

По време на протестите имаше няколко сблъсъка между участниците и полицията.
В столицата Париж 89 от участниците в акцията на „жълтите жилетки“ бяха задържани и освободени, освен това служителите на реда издадоха над 60 предупреждения. По информация на местни медии, в акцията в Париж са участвали около 800 души.

Напомняме, че от ноември 2018 година във Франция се провеждат протести на „жълти жилетки“ — обикновено през почивните дни.

Почти от самото начало те бяха придружени от сблъсъци с полицията, актове на насилие и вандализъм.
Първоначално протестиращите се противопоставиха на въвеждането на данък, което може да доведе до повишаване на цената на бензина, и поискаха увеличаване на минималната работна заплата, а впоследствие започнаха да добавят все нови причини.

След като правителството одобри мораториум върху повишаването на данъка върху горивата и направи редица други отстъпки, демонстрантите продължиха да протестират срещу реформите на правителството и президента Макрон като цяло.

На 25 април държавният глава на Франция в телевизионно обръщение към народа обеща да намали данъците за средната класа и да улесни провеждането на референдуми. Но въпреки всичко, протестите продължават.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;