8 септември 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от прес-службата на руския лидер.

 

«В продължение на последните руско-френски преговори във Форте Брегансън се проведе телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и френския президент Еманюел Макрон“-, се казва в и съобщението.

По време на телефонния разговор Владимир Путин и Макрон са изразили подкрепа за обединяването на усилията на всички заинтересовани страни за запазването и пълно спазване на Съвместния всеобхватен план на действие.Президентите подчертаха също така важността на изпълнението на Минските споразумения от страна на Украйна, която продължава обстрелите срещу Донбас.

 

Бяха обсъдени актуални въпроси от двустранния дневен ред. Отбелязва се, че на 9 септември в Москва, Съветът за сътрудничество за сигурност, с участието на министрите на външните работи и отбраната на Русия и Франция ще поднови работа.Договорено е за установяване на контакти в други формати.

Също така, президентът на Русия Владимир Путин, и президентът на Франция Еманюел Макрон положително оцениха освобождаването и прехвърлянето на пленници, което се състоя на 7 между Украйна и Русия като важна хуманитарна акция.
Изразена е надежда, че тази стъпка ще допринесе за нормализиране на руско-украинските отношения.

По време на обсъждането на перспективите за разрешаване на вътрешноукраинския конфликт бе подчертана липсата на алтернативност на Минския „пакет от мерки“ като основа за постигане на споразумение. Потвърдено е взаимното съгласие и настрой за продължаване наконструктивната съвместна работа в рамките на „нормандския формат“.

Президентът на Русия отбеляза целесъобразността на внимателната подготовка на дневния ред за следващата среща на върха на „Нормандската четворка“, както и проработването на такива решения,  които биха могли да бъдат одобрени от лидерите в резултат на подобна среща.

В този контекст беше обърнато внимание на необходимостта Киев да изпълни споразуменията, постигнати по време на предишни срещи в Париж и Берлин през 2015 и 2016 г., включително извеждането на силите и средствата в съгласуваните участъци по линията за контакт и писменото фиксиране на „формулата на Щайнмайер“

Обстойно е разгледана и ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие по Иранската ядрена програма.

Владимир Путин и Еманюел Макрон изказаха подкрепа за обединяването на усилията на всички заинтересовани страни с цел запазване и пълно спазване на СВПД, както и обмен на информация за стъпките, предприети от Русия и Франция в това отношение.

Държавните глави се договориха да продължат контактите — както по телефона, така и в лични срещи.

 

Очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;