8 септември 2019-Нюз Фронт.

На легендарната могила Саур-Могила тази сутрин, 7 септември, се проведе митинг посветен на 76-ата годишнина от освобождението на Донецката област от нацистките нашественици.На митинга присъстваха повече от пет хиляди жители от цялата Република.

 

Акцията започна с отслужването на панихида в памет на загиналите войници при иконата на Неразрушимата стена в църквата-параклис на десния княз Александър Невски в подножието на могилата.
Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин, председателят на правителството на ДНР Александър Ананченко, председателят на Народния съвет на ДНР Владимир Бидевка, представители на градове и региони на републиката положиха цветя .Те също поздравиха лично ветераните с празника.

„Поздравявам всички с големия за нас празник. Денят на освобождението на Донбас!

Преди 76 години изземването на тази конкретна легендарна могила беше повратна точка — от това време започва изгнанието на нацистките нашественици от Донецката земя.

Кървави битки, огромен брой загинали, но, въпреки всичко, Победа и свободен Донбас!
Нашето свещено задължение е да помним героизма и подвига на нашите дядовци и прадядовци, освободили Донбас по време на Великата Отечествена война.

Трябва също така да предадем паметта за тях на бъдещите поколения и, разбира се, да предадем вяра в нашата земя, в родината ни “-, каза по време на митинга ръководителят на Донецката Народна Република Денис Пушилин.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;