8 септември 2019-Нюз Фронт.

По инициатива на украинската страна президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски.

 

По време на разговора е дадена положителна оценка относно освобождаването и прехвърлянето на лица, държани в Украйна и в Русия.

Хуманитарният аспект на това действие, което е от голямо значение за нормализирането и подобряването на двустранните отношения, се подчертава преди всичко.

При обсъждането на проблемите на вътрешното украинско урегулиране е подчертано значението на спазването на примирието, както и последователното изтегляне на сили и средства по линията на контакт на враждуващите страни.

По време на размяната на мнения относно перспективите за организиране на срещата на върха във формат„Нормандска четворка“, президентът на Русия отбеляза необходимостта от продължаване на цялостна подготвителна работа, така че следващата среща в този формат да бъде ефективна и наистина да допринесе за прилагането на съществуващите споразумения на най-високо ниво, по-специално „комплексът от мерки“ в Минските споразумения.Договорено е продължаване за по-нататъшни контакти.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски нарече обменът на затворници първата стъпка в разблокирането на диалога с Москва.

«Договорихме се за първия етап от разблокирането на нашия диалог и прекратяване на войната»-, заяви Зеленски пред журналисти вчера.

 

Смятам, че първият етап е завършен. Трябва да потвърдя, че аз, президентът на Украйна Владимир Зеленски и президентът на Руската Федерация Владимир Путин направихме всичко, което обещахме, без да променяме нашите споразумения по пътя. на изпълняването им“.

 

„След това ще се приближим към момента на завръщането на всички наши затворници и ще продължим Минския процес, извеждането на войските на два етапа: първо Златно, Петровское — след това изтеглянето по цялата територия и прекратяването на огъня в пълен размер и края на войната“

Смятам, че си струва да разчитаме на факта, че размяната е просто пролог към пълното прилагане на споразуменията от Минск, официален Киев, подобно на Кремъл, е готов окончателно да възстанови добросъседските отношения между Русия и Украйна.
Началото е поставено- лъч надежда в руско-украинските отношения. Разбира се, че ще са необходими много усилия и време, но важното е, че се предприемат стъпки.

 

„Това е жест, който отразява готовността на Русия и Украйна да възобновят диалога.
Това ще помогне за възстановяване на доверието между страните в преговорите в нормандски формат “-, заяви външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан, вчера, 7 септември.

 

През септември за първи път от октомври 2015 година насам може да се организира така наречената мирна среща на върха в в „нормандски формат“, в която ще вземат участие държавните ръководители на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Според френския министър тази историческа размяна на затворници «позволява на хората да се надяват да видят края на петгодишния конфликт, който продължава да носи десетки жертви всеки месец».

 

Продължаваме да следим развитието на ситуацията.

Видео кадри от завръщането на журналиста Кирил Вишински.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;