7 септември 2019-Нюз Фронт.

САЩ не планират да купуват хиперзвукови ракети от Русия, заяви пред РИА Новости високопоставен представител на администрацията на САЩ.

Според представителя на Белия дом, Вашингтон :няма много причини“ да обмисли подобна възможност, тъй като САЩ уж има „сравнително предимство“ в тази област.
Напомняме, че по време на пленарната сесия на икономическия форум във Владивосток, президентът на Русия Владимир Путин, в четвъртък, съобщи, че предлага на колегата си от САЩ Доналд Тръмп да купи сврухзвуково оръжие, по-специално хиперзвукови ударни комплекси.

Русия е единствената държава в света, която официално обяви, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари Владимир Путин обяви пускането на серийно производство на стратегическа ракетна система с боен блок «Авангард» и
и успешното тестване на хиперзвуковата противокорабна ракета «Циркон».

Напоследък САЩ активно работят по създаването на хиперзвукови ракети. През 2018 година американските военни започнаха работа по ракета въздух-земя ARRW. Успоредно с това Съединените щати създават хиперзвукова ракета HCSW с далечен обсег на действие за военно-въздушните си сили. Общо създаването на ARRW и HCSW ще струва на американския бюджет почти един и половина милиарда долара.

Американците вече не крият факта, чесе занимават с разработватването хиперзвукова ракета с балистична бойна глава и обхват, попадащи под забраната на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие.
Именно поради тази причина, САЩ излязаоха едностранно от Договора за ракетите,
Според изпълняващия длъжността секретар на Сухопътните войски Райън Маккарти, оттеглянето от ДРСМД развързва ръцета на Белия дом. Съединените щати все още изостават от Русия в тази област и харчат огромни средства, за да запълнят разликата.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;