7 септември 2019-Нюз Фронт.

Арабско-израелската конфронтация отдавна е част от сезонната прогноза за времето. Есенните дъждове не изненадват никого. По същото време периодичните въоръжени ескалации между еврейската държава и палестинците също не е новина.

С редки изключения, разбира се.Така че взаимният обмен на удари, който се случи на 1 септември 2019 година, също не изглеждаше сензационен в началото.

 

За пореден път бойци на Хизбула от Ливан стреляха по позиции на ЦАХАЛ на ливанско-израелската граница. Изстреляни бяха три ракети. Палестинците заявиха за поражението на израелски танк и ранени сред екипажа му,
В потвърждение на това беше даден фактът на пристигането на медицински хеликоптер в инцидентната зона за евакуацита на тежко ранен войник.

От своя страна Тел Авив потвърди обстрела, но с поправки. Палестинците не били удариха танка, а само патрулна бронирана кола. И нямало загуби сред личния състав.
Историята на хеликоптера била умишлена, разсейваща маневра, така че палестинците да не пречат на извеждането на хората от опасната зона.
Аргументът, разбира се, не издържа критика, но теоретично е възможно.

В отговор на палестинска атака израелската артилерия бомбардира района с изстрелването на приблизително сто 155 милиметрови снаряда и някакъв неопределен брой минохвъргачки. Дали са удари ли по цели- няма данни

Известно е само за мащабни пожари на трева и храсти. Сега има сух период от годишния природен цикъл.Това би приключило историята, дори като се вземе предвид рязко негативната реакция на Бейрут, който се обърна към ООН с искане да осъди агресивните действия на израелската армия. От международната общност обаче реакция не последва.

Освен това нямаше по-нататъшна ескалация на конфликта. Освен ако командването на израелската армия не обяви разполагането на ливанската граница на допълнителни системи за противовъздушна отбрана с близък обсег на действие „Железен купол“. Но тук в най-неподходящия момент изплуват много неудобни подробности за инцидента.

Анализатори на портала на NVIZ заявиха, че Хизбула е отработила по Израел не просто някакви атаки, но и с високоточни ракети от американски произход. Обикновено силите за отбрана на Израел разрешават такива моменти бързо, просто и убедително, като незабавно предоставят на акредитираната преса фрагменти от използвани палестински ракети, като ясно посочват техния произход. Но този път- пълна тишина.
Освен това, почти веднага, прес-службата на ЦАХАЛ разпространи информация за откриването на таен завод в Хизбула в долината Бекаа в Ливан за производство на високоточни управляваеми ракети.
Но от една снимка едва ли може да се докаже, че на нея е именно завод за производството на високоточни ракети.

Но е ясно, че съдейки по външните признаци, сградите, заснети на снимката, не са се появили вчера, докато високоточните противотанкови ракети (според представителя на ЦАХАЛ) са били използвани от палестинците за първи път. През цялото това време фабриката на «Хизбула» е съществувала, но е бездействала?

Още повече, че ако заводът е работил и е произвеждал смъртоносната си продукция дълго време, защо Израел не го е унищожил или бомбардирал?
И дори, ако са го открили едва сега, защо не са го изравнили със земята? Храбростта им стига да пускат 155 милиметрови снаряди по територията на съседната страна, а няколко бомби по такъв опасен завод не могат да пуснат?

Като цяло, се стига до извода, че планината планината от различни оръжия, с които САЩ снабдяват терористите в Близкия Изток , както обикновено винаги се случва,окончателно се е разпространила по региона. Включително, намирайки се в ръцете на противницитв, ако не на самите САЩ, то на техните съюзници в региона.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;