7 септември 2019-Нюз Фронт.

Историческата акция по обмена на граждани на Русия и Украйна, се състоя, заяви комисарят по правата на човека в Русия Татяна Москалкова.

Освобождаването на задържаните е важна положителна стъпка за двустранните руско-украински отношения, която трябва само да бъде приветствана.Разбира се, беше взета предвид и позицията на народните републики на Донбас.

Известно е, че освобождението на Владимир Цемах се случи по искане на ДНР, въпреки мнението на холандския прокурор.Лично Виктор Медведчук изигра голяма роля в целия този сложен процес.

 

Както е известно, той е под силен натиск от украинските власти. Причините за този натиск са разбираеми — екипът на Зеленски остава под изключителното влияние на Игор Коломойски, а той от своя страна наистина иска да постави под свой личен контрол всички икономически отношения с Русия и затова би искал да изтръгне Медведчук от платформата за преговори между двете страни. Последните събития показват, че той няма да успее.
Взаимното освобождаване на задържаните се дължи до голяма степен на Медведчук.

Руското ръководство продължава да се доверява на Медведчук и никога няма да се довери на Коломойски, който създаде наказателните батальони «Азов» и «Днепър» и застана в началото на антируската политика на Киев през последните пет години.

Следващият етап е размяната на пленници между страните в конфликта — Киев и народните републики на Донбас.

Водят се преговори за това в Контактната група в Минск.

Русия отдавна се бори за постигане на размяна на принципа „всички установени на всички установени“.

Разбира се, в дългосрочен план е необходимо да се разменят всички на всички, но ще отнеме много време, за да се съгласуват списъците, подадени от страните.

Сега може поне да бъдат върнати всички установени.Това са повече от двеста души, които трябва да бъдат върнати у дома.Около 70 от тях са разположени в Киев и около 200 в републиките на Донбас.
Този обмен ще бъде важна стъпка за по-нататъшното уреждане на конфликта.
Тази позиция беше обсъдена в Берлин на 2 септември на среща на помощници и политически съветници на държавните ръководители на нормандската четворка. Доколкото е известно, тя беше подкрепена от всички страни в преговорите, което означава, че е отворен по-нататъшен път за обмен.

 

Очаквайте подробости по темата в развитие.

Кадри от кацането на Кирил Вишински на родна земя.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;