7 септември 2019-Нюз Фронт.

Иран напълно сваля всякакви ограничения в научно-изследователската дейност в ядрената сфера в рамките на съкратяване на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), заяви говорителят на Иранската организация за атомна енергия Беруз Камалванди по време на прес-конференция.Той потвърди, че Иран е започнал да прилага тези мерки още от петък.

Освен това Камалванди обяви, че Иран пристъпва към пускането на 40 центрофуги от типа IR-4 и IR-6. Той отбеляза, че в следващите два месеца общо 164 установли IR-4 ще започнат да функционират.

Освен това Камалванди обяви готовността на Иран да повиши нивото на обогатяване на уран до 20% и повече.

 

 

СВПД беше приет от Иран и шест международни медиатори (петима постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) на 14 юли 2015 година във Виена след 10 години преговори.

Сделката беше призвана да гарантира изключително мирния характер на иранската ядрена програма в замяна на премахване на всички международни и едностранни санкции към Техеран.

На 18 октомври СВПД влезе в сила.В рамките на СВПД Иран пое ангажимент да намали броя на центрофугите за обогатяване на уран от 19 хиляди на 6 хиляди.

Освен това Ислямската република се ангажира да намали нивото на обогатяване на уран до безопасно ниво от 3,67% за 15 години.

Иран също се съгласи да предостави на експертите от Международната агенция по атомна енергия
«контролиран достъп» до ядрените си съоръжения.

В съответствие с условията на СВПД, Техеран по-рано обеща да препрофилира ядреното съоръжение във Фордо на съоръжение за производство на стабилни изотопи.

През май миналата година САЩ едностранно обявиха оттеглянето си от СВПД и възстановиха строгите санкции срещу Иран.

На 8 май 2019 година Иран в отговор обяви поетапно оттегляне на задълженията си по договора.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;