7 септември 2019-Нюз Фронт.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши Европейския съюз, че ще отвори вратата за най-малко милион бежанци към Европа, ако страната му не получи допълнителна финансова подкрепа от Брюксел за техните нужди, и съгласието на САЩ да създаде обширна „зона за сигурност“ в Сирия, за да се премести там, част от сирийските бежанци, които са в Турция.
И тоест, фактически под такъв предлог да анексира част от сирийската територия с цел да обезопаси Турция от кюрдски бунтовници.

 

Изявлението на Ердоган косвено засяга и Русия: сега европейците ще имат допълнителна причина да поискат Москва да спре сирийската настъпление в Идлиб, така че новите потоци от бежанци да не се втурват към Турция, която след това да ги пусне в Европа.

 

На територията на Турция се намират 4 милиона бежанци и страната няма да издържи този товар безкрайно, отбеляза Ердоган.
Турция може да отвори западните граници на страната за сирийски бежанци, ако в Северна Сирия не бъде създадена зона за сигурност и Западът не предостави обещаната помощ на Анкара.

На  5 септември,турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на реч в Анкара пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, че ако условията му не бъдат изпълнени, Европа може да се готви за нова мигрантска вълна от милион бежанци.

Напомняме, че през март 2016 година ръководството на ЕС и Турция постигнаха споразумение за съвместен план за борба с миграционната криза.
Той предвиждаше финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от страна на ЕС на законни сирийски мигранти от Турция
по принципа «един за един».

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.