Време е за Европа да признае истината: Ерата на господството на Запада се приближава към края си

6 септември 2019-Нюз Фронт.

Ерата на господството на Запада в международните отношения се приближава към края си, пазарната икономика е в криза, отказът да се следва външнополитическия канал на Вашингтон, и нуждата от преразглеждането на отношенията с Русия …

Това не са цитати от изказвания на руски политици или статии от експерти — около тези тезиси, преди това бе изградена неочаквано откровената реч на президента на Франция Еманюел Макрон, която прозвуча по време на среща с посланици на 27 август.

 

Време е за Европа да признае истината: Ерата на господството на Запада се приближава към края си

Анализ на речта на френския президент, представен от Илия Тихонов, ни позволява да формулираме визия за новата френска външна политика.Един от централните сюжети в речта на президента беше Русия.

Еманюел Макрон неочаквано остро критикува собствената си «дълбока държава», обвини посланиците в саботиране на неговите решения.

Френският президент заяви, че светът днес претърпява дълбока трансформация, засягайки всички области без изключение. Това се отнася предимно за промените в геополитическия и стратегически пейзаж.

Френският лидер призна, че ерата на западното господство в международните отношения наближава.
Според него, това се дължи на често срещаните грешки на западняците при разрешаването на «някои кризи», политиката на САЩ (която Вашингтон провежда от много години и не само след като Доналд Тръмп дойде на власт), увеличаването на броя на конфликтите, както и появата на «нови сили» — Китай, Русия и Индия, — които се стремят да преразгледат съществуващия ред и притежават, за разлика от Европа, ясна стратегия, визия за света и силата на въображението. Макрон предлага на Европа да погледне истината в очите: привичните основи се разрушават, а „традиционните” възгледи и подходи вече не съответсват на действителността.

 

Всичко се променя.

Ситуацията сериозно се промени поради западните грешки в редица кризи, поради решенията на Америка от няколко години — между другото, те не започнаха с настоящата администрация. Всичко това ни кара да се замислим за определени последици в конфликтите в Близкия изток, както и да преосмислим военно-дипломатическата стратегия и дори компонентите на солидарността, които сме смятали за неразрушими и вечни. 
Той се формира в ясно определени геополитически моменти, които между другото са претърпели промени.

Редът, в който бяхме уверени и на който разчита нашата организация, изчезва.

Участниците се оттеглят от договорите за контрол на оръжията, които съществуват от края на Студената война. 
Всичко това трябва да ни предизвика сериозни въпроси.
На първо място трябва да разберем, че нашите навици и реалности вече нямат смисъл. 
На следващо място, трябва да помислим за собствената си стратегия, защото двете страни, които днес имат реални карти в ръцете си, са САЩ и Китай.

Френският лидер вярва, че светът се движи към нова биполярност, където САЩ и Китай ще бъдат двата центъра на тежестта. Макрон няма никакви илюзии: Париж не може да се състезава при равни условия с Вашингтон и Пекин.
При тези условия, според него, Франция има избор между няколко възможни стратегии: да пренебрегне промените, които се случват и да води „бизнес както обикновено“, да поеме по пътя на „козметичните“ реформи, без да променя по същество нищо, или да се присъедини към един от лагерите (разбира се , като младши партньор). По различни причини обаче президентът на Франция счита всички тези алтернативи за неприемливи.

Според него единствената стратегия, която ще позволи на Париж да защити своя суверенитет и да запази своята идентичност, е следната: да не се отказва да влияе на развитието на мира, да поема рискове и да прокарва свои собствени позиции, своя собствена визия за бъдещето, собствени принципи и идеали. И това се отнася за цяла Европа.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...